Nostradamus - bărbatul care a anticipat prezentul


 

‘Te crezi Nostradamus?’ este o expresie des auzita, in special in contextul in care cineva face o prezicere sau pur si simplu o presupunere despre viitor putin probabila. Insa originile acesteia sunt unele ce au o baza plina de adevar, datand inca din vremurile medievale.


Michel de Nostradame, varianta sa latinizata fiind Nostradamus, s-a nascut in ultima luna a anului 1503, in frantuzescul Saint-Remy-de-Provence, murind tot in tara natala in Iulie 1566. Ceea ce l-a popularizat este cartea sa intitualata ‘Les Prophéties’, publicata in 1555, alcatuita din 942 de catrene poetice in care prezicea ‘viitorul’ — avand motive sociologice, istorice si astrologice. De-a lungul timpului, acestea au fost interpretate si reinterpretate de nenumarate personalitati, deseori gresit.

Totusi, acesta a facut o serie de predictii care se refera in mod direct la prezentul nostru — al 3lea mileniu, secolul 21. Conform scriitorului englez Cheetham, unul dintre multii care i-au interpretat scrierile, acesta a inclus 7 semne ca ‘Armageddonul’ se apropie — sfarsitul lumii. Nostradamus ne anunta despre venirea celui de-al 3lea anticrist, neavand fonduru religioase. Acesta nu este ‘diavolul’ reincarnat, ci un om care este capabil de a face foarte mult rau umanitatii.


Totusi, astfel de motive sunt greu de crezut sau acceptat in vreun fel. Pana la urma, ‘raul’ este relativ, nu-i asa? Insa pe langa aceasta prezicere majora, el a inclus 7 semne ca ‘Sfarsitul se apropie’ — in sensul unei decaderi masive al umanitatii din majoritatea punctelor de vedere.


Primul se refera la planul religios: decaderea influentei celor 3 mari religii, si cresterea in crezuri oculte si bizare.


Mai departe, este vorba despre revolutii si certuri in jurul lumii. Conflicte peste tot, pe baze sociale, economice, religioase, si asa mai departe.


Razboiul si zvonul despre razboi este al treilea semn propus de Nostradamus. Ne putem referi la razboaie locale, mai mari sau mai mici, dar si la cele mondiale, care au avut loc in ultimul secol!


Al patrulea este foametea. In timpurile astrologului, in perioada medievala, foametea reprezenta o problema foarte mare. Acesta era, conform spuselor sale, chiar mai periculos decat cele mentionate pana acum, fiind printre principale cauze de moarte al populatiei din acea vreme. In ziua de azi, se poate observa predominant in tari africane, precum Etiopia, Sudan sau Somalia.


Urmatoarea profetie a lui Nostradamus este una foarte interesanta, fiind specific uimitoare pentru vremurile sale: poluarea lumii. Acest factor nu exista in vremea francezului, factorii poluanti fiind ‘pusi in functiune’ abia secole dupa moartea sa. Acesta este una dintre cele mai probleme ale lumii noastre, ale lumii actuale.


Penultima este cutremurul. Desi cutremurele existau, in mod evident, si in acele vremuri, Nostradamus ne anunta de unele mari si cutremuratoare, avand loc in locuri variate.

Iar ultima este cea mai fantastica: boli si pandemii in jurul lumii. Acestea au existat tot timpul, insa este evidentiata posibilitatea unora cu un impact la nivel mondial, afectand o mare parte din populatie. Se poate cumva ca acest barbat din secolul al 16lea sa fi anticipat pandemia actuala de Covid-19?


Toate aceste preziceri puteau sa para stiintifico-fantastice acum sute de ani, insa, dupa cum putem interpreta, s-au adeverit intr-o anumita masura. Insa panica nu trebuie sa existe: cum poate exista sfarsitul lumii? Interesantul consta, in mod principal, in fascinantul mod in care oamenii medievali au avut cunostiintele si resursele necesare incat sa prezica prezentul atat de corect. Sa fie, oare, noroc, sau altceva?

 

Text: Mara Seitan

Grafică: Mara Ciobanu

Comentarii

Postări populare