Alegerile prezidențiale din 20 mai 1990


    După aproape 45 de ani de conducere totalitară,fără dreptul de a vota liber, s-au realizat, în urma revoluției din decembrie 1989, primele alegeri democratice la 20 mai 1990.

    Pentru cea mai înaltă funcție din stat au candidat Ion Iliescu (din partea Frontului Salvării Naționale),Radu Câmpeanu (PNL) și Ion Rațiu (PNȚCD).A urmat celebra dezbatere televizată, fiind o premieră pentru milioanele de oameni privați de acest drept până la momentul respectiv. În duminica de 20 mai 1990,cunoscută și sub numele de ,,duminica orbului’’, s-au prezentat la urne aproape 15 milioane de persoane cu drept de vot din cele aproximativ 17 milioane înregistrate pe listele electorale. Ion Iliescu a câștigat detașat cu un procent de 85-87%,obținând funcția de președinte din primul tur de scrutin. Ceilalți doi candidați au suferit o denigrare masivă a imaginii din cauza faptului că fuseseră plecați în Occident în timpul regimului comunist și că, după cum spuneam foarte mulți susținători FSN-iști, ei nu au mâncat ,,salam cu soia’’. În urma acestor rezultate nemulțumitoare pentru opoziție,s-au realizat proteste de contestare a veridicității alegerilor.În luna ce a urmat s-a petrecut regretabila ,,Mineriadă’’ ce a rămas o pată neagră pentru istoria noastră contemporană.

    Acestea fiind spuse,alegerile din 20 mai 1990 au reprezentat un început pentru procesul electoral liber și democratic de care avem parte în zilele noastre.


Text: Veres Andrei

Grafica: Cioaca Miruna

Comentarii

Postări populare