Ghilotina, instrument mecanizat al terorii
La data de 26 martie 1814, medicul și omul politic francez Joseph Ignace Guillotin moare. El a ramas cunoscut ca responsabil pentru adoptarea ghilotinării ca metoda oficială de execuție publică. Deși îi poarta numele, el nu este inventatorul ghilotinei, ci doar promotorul ei.
Joseph Ignace Guillotin s-a născut in 1738. Tatăl lui a fost avocat, dar el se orientează spre studiile de medicină. Practica această meserie in propriul cabinet incepând cu 1770, si, in același timp, predă la Facultatea de Medicină din Paris. Se implica , totodată, si in politică, propunând o serie de reforme publicate in diverse lucrări. Astfel, el este ales chiar deputat al Adunării Generale.
Opera politică care îl va defini pe doctorul Guillotin rămâne lupta lui pentru reformarea Codului Penal cu scopul de a face justiția mai egalitară, inclusiv din punctul de vedere al modalităților de aplicare a pedepsei capitale. Până la acel moment, condamnarea la moarte si modul de executare al ei ținea cont de statutul social al celui pedepsit, de bunăvoința judecătorilor sau de cea a regelui. Guillotin îsi dorea ca aceeași infracțiune sa fie pedepsită la fel si să devină un mod de execuție universal in Franța. In contextul ideilor iluministe, decapitarea prin ghilotină era o metoda mai umana decât cele folosite anterior. Doctorul spera chiar ca adoptarea ghilotinării era un prim pas spre abolirea pedepsei capitale.
Deși poartă numele doctorului Guillotin, adevăratul inventator al mașinariei este un alt medic , un chirurg pe nume Antoine Louis. Proiectul ghilotinei este adoptat in 1791 de Adunarea Naționala , folosirea efectivă a acesteia incepând cu anul următor.
Viziunea doctorului Guillotin de a face din acest instrument un mod mai uman de a executa, un mod mai egalitar de a pedepsi, se va dovedi foarte departe de cruda realitate din anii Terorii.
Joseph Ignace Guillotin va regreta toată viața combatul său pentru instaurarea ghilotinării. Oripilat de felul cum este folosită și de faptul ca îi poartă numele, el se retrage din politică in 1793 si părăseste Parisul. El se dedică din nou medicinei si se implică activ in campania împotriva variolei, promovând vaccinarea contra acestei boli. Activismul lui duce la elaborarea unui program de sănătate publică și la fondarea Societății Academice de Medicină, stramoșul actualei Academii Naționale de Medicină din Franța.
Joseph Ignace Guillotin moare in 1814. Pentru o vreme s-a crezut ca a fost si el ghilotinat, dar s-a dovedit ca persoana ghilotinata fusese un alt medic ce purta acelasi nume.
Text: Mitu Victor
Grafica: Cioaca Miruna
Comentarii
Trimiteți un comentariu