Carnavalul de la Rio- distracție veche de sute de ani

 


Când ne gândim la Rio de Janeiro, ne gândim instinctiv și la Carnavalul de la Rio, festivitatea colosală, plină de culoare și farmec, cu dansatori de samba în costume înflorate, coregrafii exersate minuțios și spectacole până târziu în noapte. Având loc în fiecare an, timp de cinci zile, înainte de Postul Mare, de vineri până înainte de Miercurea Cenușii, acesta strânge milioane de vizitatori pe străzile orașului pentru a sărbători în voie venirea primăverii și este considerat a fi cel mai mare carnaval din lume, întrecând chiar și celebrul Mardi Gras din New Orleans și carnavalul de măști de la Veneția.

Ideea unui carnaval care să sărbătorească prin dansuri și culori renașterea vieții, respectiv apariția primăverii exista încă de pe vremea romanilor și a grecilor, ce sărbătoreau și în onoarea zeității vinului: tradiția lor a fost dusă mai departe, în țări precum Spania, Franța sau Portugalia.

Portughezii au fost cei care au adus această tradiție pe pământul Americii de Sud, pe vremea când sclavagismul încă se practica: carnavalul portughez Entrudo (un carnaval cu obiceiuri diferite, la care cetățenii portughezi obișnuiau să practice bătăi cu apă, făină, ouă sau alte alimente asemănătoare pentru distracție) a fost cel care a inspirat ideea de a crea o festivitate mai mare, mai glorioasă, cu parade și baluri mascate, la care toate persoanele, fie ele de clase sociale superioare sau servitori, să se bucure de culori și mulțime.

În anul 1723 a avut loc prima festivitate de genul acesta în Rio de Janeiro, iar în anul 1840 a avut loc primul carnaval oficial la Rio și a fost continuat de-a lungul anilor, având din ce în ce mai mult succes. Una dintre ideile de bază ale acestui festival era ca diferențele sociale să dispară: populația săracă se putea deghiza în nobili, iar bogații se puteau costuma în cerșetori.

 Mai târziu, în anul 1917, s-a introdus un element vital, fără de care Carnavalul de la Rio nu ar putea fi definit astăzi: unicul dans samba, inițial o tradiție africană, preluată și considerată acum specific braziliană! Mario Rodrigues Filho, proprietarul unui ziar sport, a fost cel care a fondat mai apoi, în 1932, competiția anuală de samba în Rio de Janeiro și a asigurat astfel plasarea dansului samba în cadrul carnavalului până în prezent.

Actualmente, carnavalul de la Rio a ajuns un concurs esențial pentru școlile samba, cu mii de dansatori ce doresc să iasă în evidență în cadrul acestei festivități, coregrafii cât mai complicate și excentrice, pregătite minuțios cu luni înainte, orchestre ce le acompaniază și chiar și ritmuri de polka, mazurca, sau vals ce răsună în tot orașul. Scopul școlilor samba este acela de a câștiga titlul de campion al Asociației Școlilor Samba, ce poate fi atins doar dacă efectuează o paradă impresionantă pe sambodrom, respectiv „Sambadrome del Marquês de Sapucaí”, sau „Pista Professor Darcy Ribeiro”, o instalație inaugurată în 1984, creată special pentru 72.000 de vizitatori, doritori să se afle tocmai în inima carnavalului! Aceasta se află pe bulevardul Marquês de Sapucaí, în cartierele Centro și Cidade Nova și este alcătuită din tribune de beton în aer liber. Acolo, fiecare școală de samba intră pe rând, sub forma unei parade și își efectuează reprezentația în fața spectatorilor, începând cu „comissão de frente", respectiv „prima comisie”. Aceasta este alcătuită din 10-15 oameni, costumați foarte excentric, care stabilesc atmosfera și efectuează un dans ce, în mod normal, transmite o scurtă poveste. Mai apoi, sunt urmați de „abre-salas” („Opening Wing” – ce începe dansul propriu-zis), „Mestre-sala” („maeștrii de ceremonii”) și „Porta-Bandeira” („purtătorii de steag”). Se pot admira și carele impresionante în care aceștia se află și se poate vizita și Piața Cinelândia, din centrul orașului, în care are loc cel mai mare dans și, implicit, și cea mai mare aglomerație.

            De asemenea, alte spectacole importante sunt încoronarea și livrarea cheilor orașului regelui Momo (se alege un rege, căruia îi sunt predate simbolic cheile orașului de către primar, însoțit de regina sa și de două prințese, alese în funcție de abilități, ce îi îndeamnă pe turiști să se distreze fără nicio grijă), parada Grupului de Acces, respectiv „Grupul Special” – Liga Superioară de școli samba – și închiderea carnavalului.

            În principiu, putem trage concluzia că obiceiurile numeroase și uimitoare pe care le putem observa la carnavalul de la Rio reprezintă rezultatul trudei oamenilor pe parcursul a sute de ani, în încercarea de a obține un carnaval cât mai original! Și, o informație esențială pentru cei ce doresc să viziteze: și spectatorii au voie să danseze!

Comentarii

Postări populare