Începuturile democrației




Ce e aia democrație…? Adesea tindem să asociem acest regim de guvernământ cu țările vestice și nici nu e de mirare că ne aflăm în acest punct, având în vedere că țări precum Norvegia, Islanda sau Suedia au ajuns să aibă cei mai mari indici ai democrației la nivel global, întrecând până și Grecia, locul de origine al acesteia. Cu toate acestea, ceea ce numim noi democrație nu a fost dintotdeauna caracterizată de aceleași norme și politici pe care le considerăm azi ca fiind fundamentale regimului.

Încă din cele mai vechi timpuri numeroși filosofi și oameni învățați și-au exprimat opinia cu privire la ceea ce înseamnă ca poporul să dețină puterea, unul dintre cei mai importanți de menționat fiind Platon. Acesta pornea de la premisa că orice sistem de guvernare e bun dacă cei de la conducere urmăresc interesele poporului și rău dacă urmăresc propriile interese. Cu toate acestea, el mai susținea că, spre deosebire de celelalte metode de guvernământ, precum aristocrația, plutocrația sau oligarhia, democrația avea o caracteristică aparte, aceea că ea nu poate fi nici bună, nici rea din moment ce puterea aparține poporului, iar acesta are dreptul de a propune ceea ce este sau nu favorabil pentru el.

            Totodată, începând cu secolul al VI-lea BC, în Atena încep să se pună bazele acestui sistem de guvernământ. Cetățenii activi ai comunității ateniene, dându-și seama de importanța implicării lor în viața politică, încep să se adune în piețele publice pentru a discuta problemele de interes și a stabili soarta cetății. Ceea ce e important să ne amintim este că nu democrația în sine, ci ideile de la care aceasta pornește au fost concepute pe teritoriul Greciei Antice. Ideea de democrație ateniană este complet diferită de ce cunoaștem noi astăzi. Femeilor, sclavilor și copiilor sub vârsta impusă le era interzis să se implice în viața cetății, iar sfatul era alcătuit exclusiv din bărbații ce împliniseră deja vârsta de 18 ani și serviseră în armată. De-a lungul istoriei acest principiu, precum multe altele, a fost păstrat pentru o perioadă îndelungată de timp, cele mai semnificative schimbări fiind adoptate odată cu cele două războaie mondiale și apariția sufragetelor.Cu toate acestea, democrația nu a fost dintotdeauna predominantă în țările europene… în epoca medievală majoritatea fiind conduse de monarhi. Primele principii democratice au apărut în Anglia medievală și se concretizează prin înființarea parlamentului ca sfătuitor al monarhului. Parlamentul, instituție tricamerală până în secolul al XIV-lea când clericii își pierd camera, avea rol consultativ, iar monarhul conducea cu drepturi depline asupra deciziilor. Însă, un important moment istoric îl constituie izbucnirea revolutiilor din secolul al XVIII-lea, cea mai importantă fiind Revoluția franceză de la 1789 având drept urmare, reorganizarea fundamentală a societății în plan guvernamental.

            Istoria e plină de evenimente care au contribuit la formarea și evoluția democrației… unele mai favorabile ca altele. Democrația este acel lucru pentru care am luptat din greu pentru a-l obține, trecând prin revoluții, conflicte și războaie, însă mai mult decât atât, este acel lucru pe care îl putem pierde foarte ușor dacă nu-i conștientizăm importanța.

Text: Martinas Alessia

Grafica: Preda Bianca

                     

 

Comentarii

Postări populare