1 martie, o tradiție specială în România


   Tradiția Mărțișorului există la români de mai bine de 2000 de ani. Numele de mărțișor este un diminutiv pentru luna martie, care marchează începutul primăverii. Calendarul roman număra 10 luni și începea în luna martie. România si nordul Bulgariei din zilele noastre , unde trăiau dacii erau încercate de ierni aspre. Iarna era anotimpul în care mureau mulți oameni. Dacii credeau că dacă purtau un simbol animal sau floral pe hainele lor în primele zile ale noului an, erau protejați de spiritul lui Zamolxis (zeul suprem). Era în același timp o expresie a bucuriei și recunoștinței că sunt încă în viață.
 Ei sculptau aceste mici simboluri protectoare din piatră sau lemn și le împodobeau cu o ață roșie simbolizând sângele celor ce n-au supraviețuit iernii și o ață alba, simbolizând iarna, zăpada, erul ce îi răpise pe cei dragi.
    Tradiția s-a menținut vie până în zilele noastre și mărțișorul este sărbătorit în România și Bulgaria în fiecare an la 1 martie. Simbolul este oferit tuturor în semn de prietenie, respect, bucurie de a trăi și pentru a primi primăvara. Mărțișorul se poartă nouă zile agățat pe haine până la sărbătoarea ortodoxă a celor 40 de mucenici (sfinți).
    Există o legendă românească care ar sta la originea tradiției mărțișorului, cea a babei Dochia care își abandonează rând pe rând hainele groase de iarnă în zilele de început ale primăverii, în martie. Baba Dochia purta 12 cojoace , fiecare reprezentând o lună a anului. De pe 1 martie până pe 12 martie, ea renunță în fiecare zi la un cojoc. Cele 12 zile coincid și cu zăpezile care au obiceiul să cadă în primele zile din martie.
    Vechii daci credeau că iarna se lasă dusă greu și nu vrea să plece înainte să mai ia niște ofrande, să mai răpească niște vieți. De aceea există regiuni în România, precum Bucovina, unde mărțișorul este purtat 12 zile. Mărțișorul este purtat pentru noroc. El simbolizează dragostea și admirația. El este oferit de 1 martie de bărbați femeilor în semn de apreciere pentru gingășia și sensibilitatea lor. El poate fi oferit și de femei, dar doar mamelor și bunicilor. În anumite regiuni precum Moldova, chiar și bărbații primesc mărțișoare de la femei.
  Un mărțișor adevărat nu este prea împodibit sau scump, dar nu trebuie sa lipsească voioasele fire albe și roșii. El se poartă la gât sau mână, însă cel mai des se poartă la piept.


Text: Mitu Victor

Grafica: Cioacă Miruna                     

Comentarii

Postări populare