The Beatles si cum au ajuns acestia in povestirile istorice ale romanilor

 


   În calitate de ascultători ai muzicii bune, este aproape imposibil să nu fi auzit măcar o dată de “The Beatles”, una dintre cele mai îndrăgite formații de băieți din istorie, ce avea să dea naștere unui întreg fenomen cu puternice influențe nu doar în industria muzicală, cât și în cea fashion și cinematografică.

   Trupa avea să ia naștere la Liverpool, în urma unei cunoștințe neașteptate între doi tineri de liceu, pasionați de muzică, anume Jhon Lennon, în vârstă de 16 ani și Paul McCartney, un tânăr de 15 ani, a cărui dorința era să facă parte dintr-o trupă. Aceștia au reprezentat baza trupei the Quarrymen, în alcătuirea căreia au intrat ulterior George Harrison și toboșarul Ringo Starr, devenind Beatles.

   Cei patru tineri din Liverpool nu au visat că vor ajunge la nivelul industriei muzicale de la Londra și că o vor depăși, ajungând, prin impactul cultural și social, să dea startul anilor ’60 și unui întreg fenomen internațional. Formația pop-rock reprezenta ceva proaspăt, o dată cu sfârșitul celor două războaie modiale, lumea se putea bucura de curentele muzicale, pe care le asocia cu mult așteptata pace.

   În toamna anului 1961 au fost descopeiti de către Brian Epstein, managerul unui magazin de discuri, ce a luat decizia e a deveni impresarul lor, mișcat și impresionat de muzica tinerilor băieți. De aici succesul începe să vină treptat, Epstain trimite scrisori către toate marile case de discuri din Londra și reușește să obțină un contract cu Parlophone. Astfel, Beatles și-a continuat ascensiunea în Anglia, înregistrând noi piese, scoțând discuri și continuând să cânte rock-and-roll-ul classic, american, la emisiunile radio ale BBC.

  De la tinerii britanici ce reprezentau publicul majoritar, ajung să aibă fani la o scară din ce în ce mai largă, fenomenul ajungând sub denumirea de “Beatlemania” și să ia amploare la nivel internațional după primul turneu avut în Statele Unite.

    Ajungând la o scară largă de fani, firește că aveau să devină cunoscuți și de către tinerii anilor ’60 din România, în ciuda eforturilor dictatorului Nicolae Ceaușescu de a ține departe curentele capitalismului vestic, albumele trecând cu greu “Cortina de Fier” din comunism, fiind procurate de către tineri doar de pe piața neagră.

  Pe firul acestor povești, ajungem să descoperim în ce măsură au ajuns cei de la The Beatles să influențeze tinerii răzvrătiți din România comunistă și cum au ajuns aceștia să facă parte din cartea reper a copiilor anilor 1980 “Povestiri Istorice”, alături de Ștefan cel Mare și chiar de către dictatorul Nicolae Ceaușescu. Ironic, nu?

   Aici facem cunoștință cu artistul Valentin Tănase, care din pasiunea sa pentru Beatles și din inspirația conferită de muzică celor patru legende, îmbinată cu nevoia de răscoală, nu de puține ori a desenat figuri ale “capitalismului descendent” pe post de haiduci.

   “Am început din 1980 să public în revista «Cutezătorii» benzi desenate, iar acolo întotdeauna îi strecuram pe cei de la Beatles. Puteau să fie şi benzi desenate istorice, science fiction, nu conta, oriunde aveam posibilitatea, îi strecuram şi pe Beatleşi. În 1980 am primit comandă să fac acele «Povestiri istorice», cu Dumitru Almaş, care să cuprindă toată istoria României pâna la momentul pe care îl dorea regimul, în principal, istoria veche”.

   Așa a ajuns George Harrison să fie Pintea Viteazul călare pe cal și Ringo Starr în “Brașovenii și Ștefan cel Mare” și chiar într-o ilustrație cu Nicolae Ceaușescu. În același mod, cei patru Beatelsi au ajuns și călare pe cai într-o frescă a întrării lui Mihai Viteazu în Albă Iulia, expusă timp de mai bine de un an la ministerul apărării, undeva prin 1994, până când primul ministru a realizat întâmplarea și a cerut că fresca să fie modificată.

   Dintr-o povestire în alta, din istoria ce a s-a răspândit dintr-o țară în alta și dintr-un regim în altul, ne este arătat din nou cum tinerii pot fi inspirați de muzică și prin muzică, dar și în ce arii se poate manifesta inspirația. Riscurile pe care Valentin Tănase și le-a asumat în acea perioada nu au fost minime, iar talentul acestuia de a îi “camufla” pe artiștii lui preferați pentru a trece de controalele de cenzură poate fi chiar curios. În final, vă pot sugera să luați cartea “Povestiri istorice” de pe raft, în cazul în care o aveți în biblioteca, să o răsfoiți puțîn, căci o să rămâneți cu un sentiment de uimire când o să îi gășiți pe Beatleși în legendele istorice ale românilor. 



Text: Rus Alexandra

Grafica: Bechi Yasmine

Comentarii

Postări populare