11/09/2001. Momentul care a schimbat o întreagă națiune.


             De ce s-a confruntat S.U.A. cu acest eveniment? Ce a determinat, de fapt, întâmplările de la 11 septembrie 2001, cine le-a pus la cale și care au fost urmările acestor orori al căror impact îl resimțim și în zilele noastre? Acest articol are în vedere evenimentele de la vremea respectivă, punând în evidență nu actele comise, ci modul prin care oamenii au acționat asupra lor, alături de amprenta lăsată în istoria modernă a lumii.

Atentatele de la 11 septembrie 2001 și-au lăsat o puternică amprentă asupra unuia dintre cele mai puternice state ale lumii. Acestea au fost cele mai mortale atentate teroriste din lume și totodată din istoria țării. În dimineața aceea, un grup de 19 teroriști care făceau parte din gruparea Al-Qaeda au deturnat 4 avioane comerciale de pasageri, atacând unele dintre cele mai semnificative embleme naționale ale americanilor, punctele acestor atacuri fiind Turnurile Gemene ale World Trade Center (WTC), Pentagonul, cât și alte posibile ținte (Casa Albă, Capitoliul).

La ora 8:46 dimineața, când cerul era atât de senin, iar oamenii își începeau liniștiți ziua, un coșmar la care nimeni nu s-ar fi gândit vreodată a fost dintr-o dată adus la realitate. Zborul American Airlines 11, care a decolat la ora 7:59 din Boston, a intrat în Turnul de Nord al WTC (8:46), urmat fiind de zborul United Airlines 175 ce se prăbușește în Turnul de Sud la ora 9:03. După aproximativ două ore în care turnurile ard în zonele atacate, acestea se prăbușesc, mai întâi cel din sud, apoi cel din nord, pierzându-și astfel viața 2603 de persoane, timp în care un al treilea avion, zborul American Airlines 77, lovește Pentagonul la ora 9:37. Ultima țintă presupusă ar fi fost fie Capitoliul Statelor Unite, fie Casa Albă, înspre care se îndrepta zborul United Airlines 93, ce a fost, cu ajutorul pasagerilor de la bord care au luptat cu teroriștii, prăbușit aproape de localitatea Shanksville, Pennsylvania la ora 10:03.

Unul dintre multele aspecte importate de reținut, reprezentând totodată un reper interesant, este programul de zbor din acea zi, respectiv orele la care fiecare avion a ajuns să decoleze. Cele 4 avioane alese pentru a fi deturnate aveau în comun un singur lucru: toate aveau momentul de decolare în jurul orei 8:00 (a.m.) Dintre cele 4, zborul 11 a fost singurul care a avut plecarea la ora stabilită, zborul United 175 urmând să decoleze la 8:14, moment în care zborul 11 American Airlines dispare de pe radarul Aeroportului Internațional Logan (nu mai transmite informații despre identitatea sa, cât și despre altitudinea la care se află, comandă oprită din carlingă de către Mohamed Atta). Zborul American Airlines 77 avea să decoleze la 8:10, însă a întâmpinat un decalaj de 10 minute, decolând la 8:20. Astfel, în timp ce aceste 3 avioane erau deturnate, cel de-al patrulea, și anume zborul United Airlines 93, are parte de un decalaj de 40 de minute din cauza congestionării, decolând la 8:42 din Aeroportul Internațional Newark Liberty, aproximativ când Turnul de Nord (WTC 1) este lovit, fiind deturnat abia la ora 9:28, în jur de 30 de minute după atacul asupra Turnului de Sud (WTC 2). Elementul surpriză este astfel pierdut, atât pasagerii, cât și personalul află deja despre atacurile asupra WTC și a Pentagonului, știind foarte bine ce aveau în plan teroriștii și acționând asupra situației. Zborul 93 nu a ajuns niciodată la destinație, datorită revoltei pasagerilor considerați eroi, avionul prăbușindu-se pe un câmp în aproprierea localității Shanksville din Pennsylvania.


Analizând orele de plecare, alături de decalaje, răsare întrebarea: ce s-ar fi întâmplat dacă zborul 93 nu ar fi fost decalat și ar fi decolat la timp? Cu siguranță, daunele ar fi fost mai semnificative, întrucât revolta pasagerilor nu ar mai fi existat, având în vedere că nu aveau timp destul încât să afle de cele întâmplate, iar avionul ar lovi fie Capitoliul, fie Casa Albă în jurul orei 9:10, dupa ce WTC 2 a fost lovit și înaintea atacului asupra Pentagonului. Totodată, legislația antiteroristă post 11 septembrie ar fi fost mult mai severă, nemaiexistând eroi pe care națiunea să îi comemoreze, ci doar pierderile monumentale ce ar fi lăsat statul într-o stare de șoc, spaimă și furie. Gândindu-ne la ce s-a întâmplat după atentate în S.U.A., cât și în întreaga lume, consecințele ar fi fost mult mai extreme în cazul în care toate țintele ar fi fost doborâte. Sănătatea oamenilor a fost grav agravată, mii de oameni ajungând să dezvolte forme de cancer din cauza prafului ce a înconjurat o largă porțiune din zona prăbușirii Turnurilor Gemene, boli de la care unii și-au pierdut mai târziu viața, iar alții încă se mai confruntă cu ele.

Evenimentul a produs un total de 2993 de victime cu vârste curpinse între 2-85 de ani, printre care 246 în cele patru avioane (din care nu a supraviețuit nimeni), 2603 în New York, în clădiri și la sol, și 125 la Pentagon. Încă 24 de persoane rămân încă date dispărute. Toți cei decedați erau civili, exceptând 343 de pompieri, 72 de ofițeri de aplicare a legii, 55 de militari, împreună cu cei 19 teroriști care au pierit în atacuri. Se cunoaște faptul că peste 90 de țări și-au pierdut cetățeni în atacurile de la World Trade Center, cu oameni care, din cauza căldurii insuportabile, au sărit de la etaje, de aici fiind surprinsă și celebra fotografie „The Falling Man” a lui Richard Drew, fotograf și jurnalist la Associated Press (AP), care a primit păreri mixte de-a lungul anilor, fiind destul de criticată la vremea respectivă datorită insensibilității sale. Comemorarea victimelor are loc în fiecare an, ziua de 11 septembrie readucând o parte din durerea familiilor, a rudelor și prietenilor, alături de amintirile cu momente petrecute împreună, în locul Turnurilor Gemenene fiind pornite timp de 24 de ore instalații ce reflectă două coloane de lumină, această construcție artistică purtând denumirea de „Tribute in Light”.

Un lucru este cert, și anume faptul că S.U.A. a devenit o putere mult mai semnificativă după aceste întâmplări, folosind în jur de 2,8 trilioane de dolari pentru lupta anti-terorism. FBI-ul, CIA-ul, Agenția Națională de Securitate au fost expandate și dezvoltate, formarea departamentului de Securitate Internă, forțele speciale dublându-și capacitatea de combatere a terorismului, acum mai mult ca niciodată fiind mult mai ușoară depistarea posibililor suspecți sau grupuri, cu ajutorul unor tehnologii avansate de identificare, îngreunând înfăptuirea unor noi atacuri asupra americanilor.

Există viață de dinainte de 11 septembrie și de după 11 septembrie, guvernul, călătoriile, media, societatea, toate s-au schimbat. Ceea ce rămâne important, în schimb, este eroismul oamenilor, al personalului de la bordul zborului 11 care a ținut calmul pasagerilor până la impact, al pasagerilor care s-au revoltat împotriva teroriștilor aflați în zborul 93, reușind să prăbușească avionul înainte ca acesta să ajungă la țintă, al tuturor persoanelor, atât civili, cât și pompieri, polițiști și militari, care au mers înapoi în praful ce se ridicase odată cu prăbușirea turnurilor pentru a salva pe cei rămași încă în spate și, nu în ultimul rând, al ultimilor 18 supraviețuitori care s-au luptat pentru viața lor în ruinele produse de prăbușire, ultima persoană fiind salvată în după-amiaza zilei următoare. Ele sunt motivele pentru care niciunul dintre noi nu ar trebui să uite vreodată evenimentele de la acea zi, ținându-le în continuare amintirea vie celor afectați.

 

Text: Neagoe Teodora-Maria
Grafica: Bogza Ilinca

Comentarii

Postări populare