Istoria șahului

     Șahul  este unul din cele mai vechi jocuri inventate de către om. Există mai multe teorii legate de spațiul și timpul în care s-a născut acesta, cele mai răspândite considerând țara de origine India (Duncan Forbes a scris în cartea sa, „Istoria şahului”, că filozoful Susa Ben Dahir a inventat șahul pentru amuzamentul regelui Indiei în secolul al VI-lea d.Hr.), Persia (locul unde au apărut celebra expresie, ”Șah mat”, care marchează finalul jocului și provine din limba persană, însemnând ”Regele este infrânt” și poezia ”Chatrang namag”, prima dovadă literară ce descrie piesele de şah, care datează din secolul al VII-lea d.Hr.) sau China (se crede că generalul Han Xin s-a inspirat dintr-o versiune anterioară a jocului Liubo pentru a dezvolta o versiune primitivă a şahului chinezesc în secolul al II-lea î.Hr.). Subiectul a fost deschis dezbaterilor multă vreme, însă cert este că jocul a evoluat de-a lungul timpului, iar în prezent este o provocare populară și accesibilă oricui vrea să își testeze abilitațile de gestionare a unei armate pe câmpul de luptă.

    Totuși, pentru unii, șahul a însemnat mai mult decât o simplă sursă de divertisment. Au fost scrise cărți, precum cea a maestrului Bobby Fischer, intitulată”Bobby Fischer Teaches Chess”, în care sunt abordate diverse strategii, metode de ”deschidere”, ori de ”închidere” a unei partide. Secolul XX a reprezentat o perioadă intensă în istoria șahului, de la apariția celui mai cunoscut sistem de clasificare si evaluare a priceperii la joc, numit ”Elo” (1950), la susținerea competițiilor internaționale la care luau parte campioni internaționali, precum Garry Kasparov, jucătorul cu al doilea cel mai mare ”Elo rating” din istorie - 2886, depășit de Bobby Fischer cu câteva puncte - 2895. Nu mult in urma acestora se află Dieter Nisipeanu, cel mai bun șahist român, cu un rating de 2707, pe care l-a atins in anul 2005.

    Așadar, oricare ar fi originile jocului, istoria ne demonstrează că ”Şahul este totul: artă, ştiinţă şi sport” (Anatoly Karpov).



Text: Polojan David

Grafician: Cioaca Miruna


Comentarii

Postări populare