De ce nu mai exista dueluri?

In trecut, daca cineva ar fi indraznit sa iti aduca o insulta, ai fi avut tot dreptul sa il provoci la duel si sa il ucizi pentru a-ti apara onoarea. Aceasta metoda de a iti face singur dreptate era foarte des folosita inainte, mai ales de catre nobili si ofiteri si se considera ca rezultatul duelului era dictat de dorinta divinitatii.

Un barbat putea fi provocat la duel chiar si pentru un gest minor pe care cel vizat l-ar fi putut interpreta drept o insulta ca, de exemplu, o ironie sau alegerea partenerei de dans la un bal. Orice ofensa adusa unei femei se extindea si asupra barbatului care o reprezenta(adica tatal sau sotul ei), iar acesta trebuia sa il infrunte pe agresor pentru a-i pastra fiicei/sotiei sale reputatia nepatata.

Totusi, in ciuda popularitatii acestei practici, frecventa duelurilor s-a redus gradual incepand cu secolul XVIII, declinul sfarsind cu interzicerea lor, mai intai in Marea Britanie, apoi in restul Europei si in America. 

Exista doua motive principale care au determinat interzicerea duelului. In primul rand, acestea faceau foarte multe victime, iar asta, impreuna cu evolutia mentalitatii societatii a avut un rol foarte important in luarea deciziei de trecere in ilegalitate. In al doilea rand, faptul ca oamenii isi faceau dreptate pe cont propriu era considerat o subminare a autoritatii statului si a monarhului.


Text: Ghiorghe Cristian

Grafica: Bechi Yasmine

Comentarii

Postări populare