Vera Atkins

    

    



    De-a lungul istoriei întâlnim numeroase personaje feminine marcante, înzestrate cu inteligență, curaj, tact și perspicacitate, gata de a infrunta orice fel de prejudecată și de a călca fiecare obstacol în calea lor spre  descoperire, inovație, luptă, în funcție de țelul și ambițiile fiecăreia. Nu de puține ori au reprezentat o adevărată inspirație atât pentru contemporani cât și pentru generațiile următoare, cum tot nu de puține ori mă fac să constat că nu sunt amintite suficiet de des și nici cunoscute în totalitate. Pe parcursul anilor fiecare dintre noi a auzit de cele mai puternice și representative femei din România, cunoscând cu toții nume precum Regina Maria, Ecaterina Teodoroiu, Ana Aslan, Iulia Hasdeu, Nadia Comăneci, însă celor ce ne sunt cunoscute și cărora le purtăm o profundă și întemeiată admirație, li se mai adaugă alte câteva, mai multe, de fapt, dar mai puțin auzite, precum Sofia Ionescu-Ogrezeanu, Calypso Botez, Elisa Zamfirescu, Elena Stoenescu, Vera AtkinsIrina Burnaia, etc.

    Astăzi totuși, povestea se concentrează asupra celei mai importante agente secrete din al II-lea Război Mondial, Vera Atkins, o tănără dintr-o familie de evrei din România, născută în Galați, 1908. Vera Maria Rosenberg era o tânără cu adevărat sclipitoare, o parte a societății de vaza din București, presupunându-se că devenise o apropiată a ambasadorului german Friedrich Werner von der Schulenburg. După moartea tatălui sau, familia a emigrat spre Londra, unde aceasta a preluat numele mamei sale, devenind Atkins. Atât curajul și iscusimea argumentelor de care dădea dovadă, cât și convingerea pe care o inspira interlocutorului sau au dus la recrutarea acesteia în securitatea Britanică. Cu timpul și perseverența, a ajuns să facă parte din echipa care a ajutat la evacuarea codurilor Enigma din Polonia,  din numeroase misiuni, fiind trimisă chiar și în Țările de Jos,  dar nevoita să evadeze înapoi în Marea Britanie după invazia naziștilor. Înapoi în Anglia, devine asistență în cadrul SOE (serviciul de operațiuni special întemeiat de Winston Churchill), Secțiunea Franceză, și servește în ciliate de civil până în 1944. A fost angajată că ofițer în WAAF (Forțele Aeriene Auxiliare pentru femei) înainte de a fi numită șef al Secțiunii Franceze, care a trimis 470 de agenți în Franța, dintre care 39 femei. Șeful Cartierului General al Secțiunii F din Londra era maiorul Maurice Buckmaster, dar pentru mulți oameni Vera Atkins era creierul din spatele lui. Se implica în fiecare operațiune: intervievarea recruților, organizarea și participarea la formarea acestora, planificând primirea lor în Franța. Adesea, ea ajuta și la interpretarea mesajelor aparent indescifrabile sau prost amestecate, care învinseseră toate eforturile decodoarelor oficiale.

    Eficiența și inteligența remarcabile ale lui Atkins au fost însoțite și de o profundă umanitate și de conștientizarea nivelului de responsabilitate de pe umerii săi, de care dădea dovadă zi de zi prin grijă față de agenții pe care era conștientă că îi trimite spre pericol, tortură ori moarte. Avea grijă să le alcătuiască povești de acoperire bine puse la punct, pregătind totul în detaliu. A păstrat legătura cu rudele agenților pe care îi avea în subordine, organizând mesaje codificate prin BBC între aceștia, iar ulterior, s-a angajat ca membru al Comisiei Britanice pentru Crime de Război, reușind să descopere soarta a 118 agenți ce nu s-au mai întors niciodată, după un an de vizite și interogatorii în lagărele naziste.

    Vera Alkins a dat dovadă de abilități uimitoare, formidabile de interogator. Interogatoriul acesteia fiind considerat de către Hugo Bleicher, ofițerul care făcuse ravagii în rândul rezistenței franceze, cel mai priceput la care fusese supus de către răpitorii săi.

    În martie 1946, ea l-a interogat și pe Rudolf Hoess, comandantul german de la Auschwitz, care trăia deghizat în fermier. Când a fost întrebat dacă este adevărat că el a provocat moartea a 1,5 milioane de evrei, el a protestat indignat că acest lucru este greșit: cifra reală a fost de 2.345.000.

    Acțiunile și contribuțiile Verei Alkins în cel de-al II-lea Război Mondial sunt cu adevărat admirabile, dovezi ale curajului, inteligenței, perspicacitatii și umanității unei femei de-a dreptul puternice, imbatabilă, de nenumărate ori gata să își riște  viața în misiunile sale.

    Aceasta s-a stabilit în Winchelsea, Sussex și a decedat la vârsta de 92 de ani, în anul 2000. Este o figura remarcabilă, născută în România și care merită să fie cunoscută de către toti românii. Nu și-a scris memoriile, însă l-a autorizat pe William Stevenson în scrierea biografiei sale, ce astăzi se găsește pe rafturile incarcate ale librăriilor.

    O recomandare călduroasă este să citiți cartea alături de o ceasca de ceai și să căutați mai multe informații despre femeile enumerate în articol, căci veți fi de-a dreptul impresionați și mândri de acțiunile fiecăreia dintre ele.


Text: Alexandra Rus

Grafica: Bechi Yasmine

 

Comentarii

Postări populare