Piața Romană și silueta bucureștenilor



 În anul 1970, Întreprinderea de Transport București, aflându-se în imposibilitatea de a mai reuși să asigure transportul în condiții optime numărului mare de călători, a ajuns la concluzia că unica soluție ar fi construirea unei rețele subterane de trenuri. Construcția metroului a fost realizată și datorită ambiției personale a lui Nicolae Ceaușescu, care vizitase metroul din Viena și își dorea să aibă și el unul 100% românesc. Astfel a apărut unul dintre cele mai folosite mijloace de transport în comun din București.

   Fiecare dintre noi a ajuns măcar o data la stația de metrou de la Romană și am fost contrariați de cât de îngust se prezintă peronul. Motivul pentru care această stație este una dintre cele mai controversate din lume este unul destul de bizar.

   Stația a fost inițial inclusă în proiect, până în anul 1985, când Elena Ceaușescu, contrariată de numărul mare de stații a hotărât ca oricum clasa muncitorească și tineretul se cam îngrășaseră și nu le strica mersul pe jos. Astfel, gândindu-se la silueta bucureștenilor a desființat stația. 

 Trecând peste hotărârea Elenei Ceaușescu, oamenii care lucrau oficial la bucata dintre Piaţa Universităţii-Piaţa Victoriei au pregătit terenul în zona Romană, fără a scăpa vreo vorbă. Astfel, în doar trei luni, constructorii au făcut nişte galerii în spatele zidurilor groase, cu gândul de a fi transformate în peroane, aşa cum s-a şi întâmplat

   Bucureştenii mobilizându-se au trimis mii de scrisori prin care explicau de ce era atât de necesară staţia. La un moment dat, în urma miilor de cereri, soţii Ceauşescu au fost convinşi că este necesară staţia, aşa că pereţii au fost sparţi imediat, ca să se poată face culoarul de acces la metrou. Spaţiul a fost lăsat foarte îngust din cauza pericolului pe care îl presupunea o demolare majoră în acea zonă, fiind foarte afectată de cutremurul din ´77.

   O altă dovadă a ,,grijii pentru silueta bucureștenilor” din partea soților Ceaușescu a fost lipsa achiziționării scărilor rulante. Dictatorului i sa solicitat acordul de a se achiziționa „escalatoare”. Doar că Ceaușescu a înţeles cu totul altceva şi a strigat cât l-au ținut plămânii: „Ce ne trebuie nouă excavatoare aici?”. Ulterior, după ce a fost lămurit despre achiziție, Ceaușescu a refuzat argumentând că bucureștenii sunt și așa grași și le trebuie mișcare.



Text: Miclosi Ioana

Grafician: Paunoiu Cristian





Comentarii

Postări populare