Hatshepsut



      Hatshepsut, una dintre primii faraoni femei ai Egiptului, a domnit circa 1473-1458 î.Hr. Hatshepsut a fost soția lui Thutmose al II-lea (de asemenea și fratele ei vitreg) și împreună au avut o fată. Odată cu moartea faraonului, tronul i-a revenit lui Thutmose al III-lea, fiul său cu o altă femeie mai puțin influentă. Cu toate acestea, Thutmose al III-lea nu ajunsese încă la vârsta ideală pentru a conduce Egiptul, iar Hapshepsut a devenit regent până când băiatul avea să fie pregatit să devina faraon.

    În al 7-lea an de la domnia lui, Hapshepsut a fost încoronată rege și a adoptat titulatura roială completî, iar ea și fiul său vitreg au devenit “co-regi”. Regina Hatshepsut este socotită drept "unul dintre cei mai faimoși faraoni" ai dinastiei a 18-a. A construit temple somptuoase și a protejat granițele Egiptului. De asemenea, a extins comerțul egiptean și a supravegheat construcția Templului din Deir el-Bahri, localizat în Teba de Vest, unde a fost și înmormântată.

    Un aspect mai interesant al domniei sale a fost reprezentarea sa în lucrările din acea perioadă. La început este prezentată ca o femeie, dar aspectul ei se metamorfozează rapid. La propria ei cerere, Hatshepsut este interpretată ca un barbat. Domnia lui Hatshepsut a fost un subiect controversat, deoarece poporul nu considera că se cuvine să fie conduși de o femeie. Faraoanca a adoptat această imagine masculină pentru a fi mai ușor acceptată de supușii ei, cu mușchi exagerați și tradiționala barbă falsă ce se poate găsi în majoritatea reprezentărilor faraonilor.

    Datorită sutelor de ani ce au trecut, nu putem fi siguri dacă Hatshepsut dorea să se identifice ca bărbat sau dacă această schimbare a fost o simplă strategie politică pentru a-și asigura poziția și influența.

    După moartea sa, toate dovezile existenței sale au fost distruse, o blasfemie de neînchipuit în cultura egipteană. Hatshepsut a fost ștearsă din istoria Egiptului timp de secole. Odată cu traducerea inscripților din Deir el-Bahri în 1822, istoricii moderni au început procesul îndelungat de reconstruire ale realizărilor sale. Pas cu pas, bucată cu bucată, regina Hatshepsut și-a recuperat locul în captivanta istorie a Egiptului.


Text: Angelușiu Simina

Grafician: Păunoiu Cristian

 

 

Comentarii

Postări populare