Regina Pirat a Irlandei Gráinne Mhaol



      În anii 1500, Irlanda era sub controlul mai multor regate şi conducători, oficial era sub controlul Angliei, însă în realitate ei aveau putere doar asupra unei regiuni în est. Conducătorii englezi îşi doreau să dețină mai multă putere asupra Irlandei, însă populația nativă s-a opus la extinderea puterii englezilor provocând o serie de revolte şi războaie. 
      Gráinne Mhaol rămâne o figură importantă în istoria Irlandeză, o femeie ce a reușit să se facă remarcată într-o lume dominată de bărbați prin puterea pe care a demonstrat-o de nenumărate ori în luptele sale.

      Grace O'Malley a fost o revoluționară, ea era pirat și conducătoare a clanului O'Malley, cunoscută și sub numele de "Regina Mării Connemara". Ea s-a născut în Irlanda, în Umhaill, în anul 1530, fiind fiica conducătorului clanului O'Malley, trăind pe baza taxelor de la oamenii care pescuiau în regiunea condusă de ei în Mayo.

      Grace a fost dintotdeauna rebelă, atunci când tatăl ei a refuzat să o ia cu el într-o operațiune comercială în Spania, tatăl ei a refuzat deoarece părul ei era foarte lung și s-ar fi prins în frânghiile de pe navă. Ca răspuns la motivul tatălui ei, ea și-a tăiat tot părul, câștigând porecla de Gráinne Mhaol (Gráinne cea cheală) care a rămas cu ea pe tot parcursul vieții ei.

      Pe parcursul vieții ei a învățat să vorbească mai multe limbi pe lângă Irlandeză, precum latină, franceză, spaniolă și multe altele.

      S-a căsătorit cu Dónal O’Flaherty în anul 1546 din motive politice și au avut 3 copii împreună, însă asta nu a oprit-o pe Gráinne din a naviga pe mare și a lupta. O poveste faimoasă spune că atunci când soțul ei a venit acasă grăbit cu navele sale, auzind că ea era în pericol, însă ajung acasă au găsit castelul sigur, apărat de Gráinne.

       După ce soțul ei a murit într-o luptă, Gráinne a preluat conducerea clanului, iar dușmanii ei fiind speriați de ea i-au dat mai multe porecle precum "Femeia Neagră de la Donna" în urma unui masacru al ei. 

      Gráinne s-a recăsătorit pentru a-și consolida puterea în regiunea sa și pentru a slăbi forțele inamicilor ei.

      A continuat să țină lupte cu inamicii ei și să facă export cu navele sale chiar și dincolo de marea mediterană. Pretindea că este loială englezilor, în timp ce navele ei jefuiau orice navă care se intersecta cu drumul lor. O istorioară a timpurilor o descrie pe Gráinne dând naștere la bordul navei, doar ca în câteva ore să își conducă echipajul în lupta împotriva piraților din Algeria. 

      Una dintre cele mai faimoase povești despre Gráinne este întâlnirea ei cu cea mai puternică femeie a acelei perioade, și anume Regina Elizabeta I. Irlanda anului 1593 era foarte diferită față de timpurile în care Gráinne se născuse. Astfel, în iulie 1593, două regine aparținând unor lumi diferite care în multe feluri erau una împotriva celeilalte s-au întâlnit. Regina Elizabeta își dorea ca Irlanda să fie sub conducerea ei, în timp ce Gráinne își dorea libertatea să conducă un regat de pirați în Irlanda independent de englezi.

      Aceste două femei erau cele mai puternice personalități în ceea ce azi numim Marea Britanie, ambele erau liderii politici și militari ai bărbaților, și, deși interesele lor politice erau opuse, se spune că ele atunci când s-au întâlnit au format o prietenie puternică. În ciuda diferențelor lor politice, personalitățile lor erau foarte asemănătoare, fiind ambele femei puternice ce au avut puterea și curajul să conducă o lume a bărbaților. 

      Atunci când doi dintre fiii lui Gráinne au fost capturați de Richard Bingham, guvernatorul Connacht, deoarece acesta o displăcea pe Gráinne, considerând-o cauza tuturor rebeliunilor din acea provincie.

Gráinne a navigat până în Anglia pentru a o ruga pe Elizabeta I să îi elibereze, creând agitație pentru că a refuzat să facă o plecăciune în fața reginei, iar faptul că ea venise înarmată a înrăutățit situația, până când Gráinne a clarificat că este pentru protecția ei. 

      Cele două conducătoare au vorbit după aceea în latină, ajungând la o înțelegere, Gráinne avea să se oprească din a susține rebeliunile irlandeze, iar Bingham va fi îndepărtat din poziția lui de guvernator, însă acest lucru a fost doar temporar. În momentul în care Războiul de Nouă Ani din Irlanda a început regina Elizabeta I l-a repus pe Bingham în funcție deoarece știa că era nevoie de el pe vreme de război, războiul era împotriva conducerii engleze și a fost provocat de o alianță irlandeză între rebeli.

Gráinne și-a păstrat puterea până la sfârșit, spre deosebire de mulți conducători irlandezi care mureau în exil. Majoritatea informațiilor despre ea provin de la inamicii ei, deoarece puține surse irlandeze o menționează. Ea a murit la 73 ani, pe data de 18 iunie 1603, în același an ca Regina Elizabeta I. 


Text: Iordache Emilia

Grafica: Cioaca Miruna

Comentarii

Postări populare