Fapte, nu vorbe




Emily Davison a fost una dintre cele mai cunoscute membre a mișcării de emancipare a femeilor din Anglia de la începutul secolului XX, al cărei scop a fost obținerea drepturilor politice pentru femei. Membră al WSPU (Uniunea Socială și politică a femeilor), Emily a fost arestată de nouă ori, a făcut greva foamei de șapte ori și hrănită cu forța de 49 de ori.

Davison este cunoscuta datorita devotamentului ei pentru cauza sufragetelor și pentru strategiile sale îndrăznețe de a atrage atenția asupra dorinței de emancipare a femeilor. Pentru aceasta, nenumăratele arestări, revoltele din închisoare și participarea la greva foamei au reprezentat sacrificiul pentru atingerea scopului ei.

Totuși, poate cea mai marcantă acțiune a sa a fost chiar evenimentului ce i-au adus sfârșitul. In 1913, la cursa de cai organizată la Epsom.

Emily s-a îndreptat spre Tattenham Corner, un loc dificil pentru cal și călăreț în cursa istovitoare de mile și jumătate. Aceasta a fost cea mai mare zi din Anglia Eduardiană. Aici, la ora trei, vârful piramidei sociale și-a întâlnit baza. Regele și regina și anturajul lor au adăugat farmec unei ocazii care a salutat atât instituția, cât și clasa muncitoare în joc.

Emily se strânse aproape de balustrade. Toată lumea țipa numele cailor pentru acel scurt moment și sărea în sus îndemnându-i să continue. Emily s-a jucat cu mâneca jachetei, in care ar fi avut ascuns un steag in culorile sufragetelor, s-a clătinat sub balustradele albe și a făcut istorie. A ajuns până la frâiele lui Anmer - calul regelui George al V-lea, călărit de Herbert Jones - și a fost lovită de animal. Anmer a căzut în coliziune și s-a rostogolit parțial peste jockey, care a avut piciorul prins momentan în etrier. In urma accidentului, Emily moare patru zile mai târziu. Evenimentul șocant a fost învăluit în controversa, neștiindu-se motivul adevărat din spatele gestului femeii. Unii spun că aceasta ar fi vrut doar să prindă de frâiele calului regelui steagul pe care îl avea în mână, alții consideră că aceasta ar fi vrut să-și susțină cauza printr-un ultim sacrificiu.

Moartea lui Emily Davison a fost atât un punct culminant cât și un punct de cotitură al campaniei militante sufragetiste. Primul Război Mondial a izbucnit în anul următor și la 10 august 1914 guvernul a eliberat toate femeile care făceau greva foamei.În anul 1918, Parlamentul a făcut modificări semnificative pentru istorie; a fost acordat votul de către femeile de peste 30 de ani, de asemenea 8,5 milioane de femei au fost adăugate pe lista electorală, obținând un procent de 43% din electorat. În 1928, s-a redus vârsta de votare pentru femei la 21 de ani, pentru a le aduce în condiții egale cu alegătorii de sex masculin.


Text: Vlaston Maria

Grafica: Bogza Ilinca

Comentarii

Postări populare