Armistițiul de Crăciun

     


    Primul Război Mondial (1914-1918), cunoscut și sub numele de "Marele Război", a rămas în memoria tuturor drept unul dintre cele mai sângeroase conflicte din istoria omenirii. Impactul tehnologiei folosite în scop distructiv, dar și luptele în tranșee au fost responsabile pentru moartea a milioane de oameni. În ciuda acestor lucruri, Primul Război Mondial a lăsat istoriei un episod unic: Armistiţiul de Crăciun din 24 decembrie 1914.

Acest eveniment a semnificat momentul în care soldații din taberele inamice de pe Frontul de Vest au ieșit din tranșee și au stat de vorbă ca și cum ar fi fost amici. Probabil cea mai frumoasă fraternizare a fost cea dintre germani si britanici, care au cântat colinde împreună, au băut și au făcut schimb de șnaps, șampanie, bere, au mâncat ciocolată și au jucat fotbal amical. 

Miracolul acelei nopți s-a produs la inițiativa căpitanului german Josef Sewwald, care, inspirat de colindele comune, a făcut un gest îndrăzneț: ”Am strigat la duşmanii noştri într-o engleză aproximativă, fusesem la Londra vreo două luni în 1910, că nu vrem să tragem şi că am vrea să facem un armistiţiu de Crăciun. Am spus că voi veni din partea mea şi vom putea vorbi unii cu alţii”. 

Deosebit de emoționante sunt și mărturiile sergentului britanic Graham Williams: ”Brusc, au început să apară lumini de-a lungul parapetului german care era la 50-60 de metri de noi, erau brazi împodobiţi cu lumânări aprinse, care au ars constant în aerul îngheţat, fără vânt…”

  Armistițiul Crăciunului din 1914 demonstrează încă o dată faptul că, și în cele mai crude condiții, magia Crăciunului risipește ura, unește oamenii și aduce pacea.


Text: David Polojan

Grafica: Miruna Cioaca

Comentarii

Postări populare