Povestea celui mai mare diamant

 


În data de 26 ianuarie 1905, a fost descoperit  cel mai mare diamant pe care l-au cunoscut vreodată oamenii. Cel ce a realizat asta era un inspector de mină de lângă Pretoria, din Africa de Sud, totodată fiind și fost general al unei colonii britanice, ce a observat o reflexie puternică a razelor de soare pe pereții minei din Gauteng, deși acest lucru se întâmpla la șase metri sub pământ. Ce păruse prima dată a fi o simplă bucată de sticlă, era defapt diamanul cel mai mare găsit în stare brută vreodată. Acesta cântărea 3,106 carate, ceea ce este cu mult deasupra oricărui diamant descoperit până acum.

                                                                                                                        

Unii cercetători susțin că acest diamant ar putea reprezenta doar un fragment din cee ace ar fi putut sa fie descoperit.  Potrivit cercetării academic ,,Diamante”, scrisă în 1909 de Sir William Crookes, exista o posibilitate ca acest diamant să fie doar una dintre presupusele 9 părți ale unui diamant mai mare, lucru ce  a declanșat interesul cercetătorilor de a verifica și analiza toate minele din zona în care fusese găsit diamantul.

Denumirea diamantului vine de la numele descoperitorului sau, anume Sir Thomas Cullinan. Acesta a ales să dăruiască prețioasa piatră regelui Edvard VII în 1907, diamantul fiind purtat pe urmele colonizatorilor, spre Anglia. Pentru a ajunge acolo, acesta a fost trimis printr-un simplu colet postal, fiind create o diversiune de la acesta prin plasare unui diamant fals pe un vopor spre a atrage eventualii tâlhari în altă parte.



Odată ajuns acolo, regale decide ca acesta să fie despărțit în mai multe bucăți, lucru realizat la Amsterdam. La final, orginalul diamant era împărțit în 105 piese de dimensiuni diferite, dintre care unul va purta numele de Cullinan I. Aceasta valora 530 de carate, denumită totodată și ,,Marea Stea a Africii”. Multă vreme Cullinan I avea să fie cel mai mare diamant șlefuit, fiind detronat doar în 1985 la descoperirea diamantului Golden Jubilee, acesta având în schimb 545,67 carate.

 


De altfel, o altă bucată a diamantului orginal, Cullinan II cântărește 317, 40 carate, având forma unei perne și fiind denumită ,,Mica Stea a Africii”. Regele a comandat ca toate cele noua diamante mari din setul Cullinan să fie afișate la Turnul din Londra, făcând parte din bijuteriile coroanei. ,,Marea Stea a Africii” a fost montată în mânerul sceptrului Casei Regale Britanice, iar ,,Mica Stea a Africii” se află în partea din față, centrul Coroanei Imperiale de Stat a Marii Briteanii.

 



Realizat de: Bogza Ilinca

 



Comentarii

Postări populare