Hayreddin Barbarossa



Faimoasa franciză "Pirații din Caraibe" a popularizat în memoria generală numele căpitanului Barbarossa. Nu multă lume știe însă că a existat un pirat formidabil cu acest nume, Hayreddin Barbarossa. Similitudinile între cele două personaje se opresc la nume, adevăratul Barbarossa fiind un pirat și mai târziu amiral otoman al secolului XVI.

El a devenit corsar împreună cu frații săi, Oruc, Ilyas și Ishak. Împreună, cei patru au operat în Mediterana estică în anii 1500-1515, organizând numeroase raiduri pe coastele italiene și spaniole. În 1516, ei reușesc să captureze Algerul, cel mai mare dintre ei, Oruc, devenind sultan. El moare în luptele cu spaniolii, rolul de conducător revenindu-i lui Hayreddin. Noul sultan al Algerului reușește să apere orașul de o armată creștină, dar renunță la titlu în favoarea protecției sultanului otoman Selim I în 1519. Datorită meritelor sale militare din următorul deceniu și jumătate, este numit Mare Amiral al flotei otomane de Soleiman Magnificul. Sub steagul Imperiului Otoman, Barbarossa a participat la o sumedenie de bătălii de varii magnitudini  împotriva forțelor spaniole și italiene, cea mai importantă și decisivă dintre acestea fiind în 1538, la Perveza.

Depășit numeric 3 la 1, cu 120 de galere otomane contra 110 galere, 150 de bărci și 50 galioane venețiene, Barbarossa a reputat o victorie decisivă asupra forțelor creștine, scufundând aproape 130 de nave inamice. Această bătălie a determinat menținerea supremației otomane în Marea Mediterană pentru următoarele decenii. Hayreddin Barbarossa nu era totuși, un inamic categoric al regatelor creștine,ci prizonier al situației politice a vremii. El a colaborat cu regele catolic Francisc I al Franței și capturat în numele lui orașul Nisa, în timpul Războaielor Italiene. Adevăratul Barbă Roșie s-a retras din Marina Otomană în 1545 și a murit doar un an mai târziu, în castelul său din Istanbul. El rămâne în memoria istoricilor militari drept un amiral desăvârșit, fiind încă celebrat ca unul din cei mai abili generali ai Imperiului Otoman.

Text: Dogaru Damian
Grafica: Ciobanu Mara

 

Comentarii

Postări populare