Statuia Lupa Capitolina

 

                   Statuia Lupoaicei este un monument istoric al orașului București. Este o copie din bronz realizată după un monument antic etrusc care se găsește în orașul Roma. Statuia o reprezintă pe legendara lupoaică alăptându-i pe Romulus și pe Remus întemeietorii Romei, concepuți, conform legendei, în urma unei legături între vestala Rhea Silvia și zeul Marte. Sculptura reprezintă o lupoaică de dimensiuni aproximativ reale (75 cm înălțime și 114 cm lățime) și doi bebeluși sugand la pantecul ei.

            Cu ocazia celebrării a 40 de ani de la încoronarea regelui Carol I, 25 de ani de la proclamarea Regatului României și 1800 de ani scurși de la cucerirea Daciei de către împăratul Traian (106 i.Hr), municipalitatea Orașului Etern a dăruit capitalei o copie a monumentului roman Lupa Capitolina”. Opera originală a fost considerată de origine etrusca, faurită între anii 500-408 i.Hr. Atribuirea statuii unui artist etrusc s-a făcut pe considerente stilistice, de exemplu, modul în care a fost realizată blana lupului. Istoricul de artă german Winckelman (sec. XVIII) a atribuit statuia perioadei etrusce. Apoi, în sec. XIX, originea etrusca a fost contestata și s-a spus ca aparține, mai degrabă, artei carolingiene sau chiar romanice (epoca medievală). În sprijinul teoriei că statuia nu a fost realizată de etrusci, vine și o analiză a modului de turnare. S-a constatat ca a fost turnată prin tehnica turnării cu ceară pierduta (realizat dintr-o singură bucată). Această tehnica nu a fost utilizată în Antichitatea Clasica, când piesele erau turnate în mai multe bucăți realizate individual și asamblate ulterior.

                     Copia statuii originale a fost dezvăluită pentru prima dată în 1906, în cadrul unei expoziții, după modul expozițiilor universale, organizate într-un parc creat special pentru această ocazie (Parcul Carol). Lupoaica a fost așezată pe un piedestal de piatra care avea mai multe inscripții:”Darul Romei-1906”, acronimul „SPQR”(Senatul și poporul roman) și o stemă reprezentând un soldat roman.


Text: Mitu Victor

Grafica: Ciobanu Mara

Comentarii

Postări populare