Welcome to fabulous Las Vegas, Nevada...



Istoria orașului

„The Meadows”, „Capitala Mondială a Distracției”, sau chiar „locul în care a avut loc celebra scenă de urmărire din James Bond”, sunt doar câteva denumiri ale faimosului oraș Las Vegas. În mod ironic, deși statul Nevada a interzis jocurile de noroc încă de la bun început, asta nu a oprit orașul din mijlocul deșertului Mojave din a se dezvolta și a deveni, într-un timp destul de scurt, celebru de-a lungul continentelor pentru cazinouri, băutură și distracție. Nici cele două războaie mondiale nu au fost de ajuns pentru a-i opri atmosfera sau specificul spirit al Vestului Sălbatic.

Urmând ruta comercială spaniolă „Old Spanish Trail”, exploratorul spaniol Rafael Rivera a dat această denumire zonei respective în anul 1890, „las vegas” însemnând „câmpii” pe spaniolă.

Pentru a scurta distanța cea lungă între stațiile de tren de pe ruta San Pedro, Salt Lake City, Los Angeles, crearea stației de tren Vegas a părut o soluție eficientă pentru constructorii de la acea vreme. Data de 15 mai 1905 este considerată oficial ziua înființării orașului Las Vegas, când a fost cumpărat, cu suma de doar 1750 de dolari, pământul de la colțul dintre Fremont Street și Main Street, unde a fost construit primul cazino „The Golden Gate Hotel & Casino”. De atunci, continuându-se lucrările la căile ferate, mii de muncitori și fermieri s-au mutat în așezarea respectivă.

În timp ce restul statelor americane sufereau din pricina Marii Depresii, economia vechiului oraș Las Vegas a înflorit cu rapiditate. Construirea barajului Hoover din apropiere de Vegas, un alt proiect de mare anvergură organizat între 1931 și 1936, a determinat de asemenea creșterea numărului de locuitori. Deși restricțiile impuse de statul Nevada au oprit pentru o perioadă de timp jocurile de noroc, acest lucru nu a durat mult, căci în 1931 au redevenit legale. Infractori precum Bugsy Siegel și Meyer Lansky au contribuit și ei la dezvoltarea afacerilor ilegale din zonă. Nici Prohibiția nu a oprit Vegas pentru mult timp. Mulți ani mai târziu, câțiva muncitori au descoperit o mulțime de sticle de whiskey în interiorul pereților hotelului Golden Gate (cel mai probabil pentru a fi ascunse de văzul autorităților) care în prezent sunt expuse în lobby-ul clădirii.

Între 1951 și 1963, Nevada Test Site a detonat peste 100 de bombe nucleare în apropierea orașului, dându-i astfel porecla de „Up and Atom City”,  însă nici măcar acest lucru nu a oprit turiștii din a vizita în continuare orașul.

Cazinouri precum Red Rooster, The Riviera, The New Frontier, The Sands sau The Flamingo au devenit celebre în rândul turiștilor și datorită concertelor susținute de staruri precum Elvis Presley, Frank Sinatra, Dean Martin și alții.

Fremont Street, singura stradă pavată de la acea vreme, este cea care a ajuns să fie ocupată cu timpul de localuri exclusiviste, restaurante de lux și să primească cu timpul porecla de „Glitter Gulch”, datorită luminilor colorate și neoanelor. În prezent, este a doua cea mai cunoscută stradă din oraș și alături de Las Vegas Boulevard, principala arteră a orașului, a apărut în numeroase telenovele și filme pentru a simboliza spiritul liber al orașului.

The Golden Nugget, unul dintre cele mai cunoscute cazinouri de pe această stradă, conține a doua cea mai mare pepită de aur găsită vreodată pe continentul australian în secolul XX cu ajutorul unui detector de metal: „The Hand Of Faith”. Cu o greutate de 27 de kilograme, aceasta a fost găsită în 1980 în Victoria, Australia și a fost vândută lanțului de cazinouri Golden Nugget cu un preț de peste un milion de dolari.

Din 1989, când Steven Wynn a deschis The Mirage, primul resort de lux, lucrurile au început să meargă din ce în ce mai bine pentru oraș. Deși aeroportul este plasat tocmai în mijlocul orașului, niciunul dintre localnici nu pare să se plângă de zgomote, întrucât aceștia se întrețin aproape exclusiv din turism.

În ciuda trecutului său tumultuos, Las Vegas a ajuns în prezent un oraș sigur cu legi stricte și cu o rată a criminalității mai joasă față de restul localităților înconjurătoare. Activitățile corupte au dispărut, însă atmosfera jucăușă a rămas și aduce în continuare orașului milioane de vizitatori pe an!

 

Text: Carmen Andreea Pridie

Grafica: Cioaca Miruna

 

 

 

Comentarii

Postări populare